sobota, 20 lutego 2016

Wystawa win OiNotika 2016

Już za moment rusza dziewiąta edycja wystawy win kreteńskich OiNotika 2016 (ΟινοΚρητικα 2016) organizowana dorocznie przez Wines of Crete. W tym roku dwadzieścia sześć winiarni z całej Krety przez dwa dni zaprezentuje swoje wybrane roczniki, które można będzie również degustować. Trzeci dzień wystawy ma charakter zamknięty i zarezerwowany jest dla samych wystawców oraz firm zajmujących się sprzedażą i eksportem win. Impreza odbędzie się w weneckim porcie Chania w historycznym budynku Wielkiego Arsenału, w którym mieści się obecnie Centrum Architektoniki Śródziemnomorskiej.  



Ponieważ wyspa jest dość duża, a osiągnięcia kreteńskich trunków na międzynarodowych konkursach winiarskich coraz bardziej zachecające - tak jak rosnące zainteresowanie samych Kreteńczyków ich lokalnym, butelkowanym winem - impreza odbywa się z tygodniowym odstępie czasowym zarówno w zachodnim i wschodnim krańcu Krety: w Chania i w Heraklionie. 



Co można powiedzieć o winie z Wyspy Słońca? Na pewno, że w przeciągu 70 lat włożono w nie wiele serca, pracy i wysiłku. Sam klimat, podłoże oraz ukształtowanie terenu, zawarte w jednym
francuskim słowie "terroir", nie wystarczy - choć jest on olbrzymim atutem dla kreteńskich wingrodników i winiarzy. Szczepy są równie ważne. I tu wspaniałe wiadomości dla wszystkich smakoszy wina. Pomimo że introdukowano wiele odmian francuskich, cała gra wokół kreteńskiego wina będzie należała do starych odmian lokalnych -przywracanych do życia, a będących często już prawie na granicy wyginięcia. Jest ich około dziesięciu. Prawdziwą wschodzącą gwiazdą jest podobno latorośl białej odmiany "vidiano"! Duży potencjał na wytwarzanie niepowtarzalnych win, o autentycznym smaku odzwierciedlającym zarówno dziki i romantyczny charakter wyspy, mają również inne lokalne odmiany: "vilana", "dafni", "plyto", "malvazia di Candia" (białe) oraz "kotsifali", "mandilari", "romeiko" (czerwone). W całej tej przygodzie wielką rolę odegrali niezaprzeczalnie enolodzy. To oni zdobywając najczęściej wiedzę za granicą, przywieźli ją jako mocny fundament, na którym przez kilka dziesięcioleci budowano - krok po kroku, butelka po butelce, łyk po łyku - nowoczesne kreteńskie wino i sztukę winifikacji. 




Najlepszym przykładem na to, że warto bazować na tradycji, ale mieć otwartość na nowoczesność, a jednocześnie współpracować i doprowadzać do partnerskich projektów i synergii, jest powstanie w 2008 roku Sieci Winiarzy z Heraklionu. Dwa lata później podobna sieć powstała dla regionu zachodniej Krety skupiając winiarzy z Chania i Rethimno. Dwie sieci działają autonomicznie. Połączone są jednak współnym dialogiem i przedsięwzięciami, które organizowane są pod egidą Wines of Crete. Zadaniem wines of Crete jest promowanie kreteńskich win za granicą oraz budowanie strategii sprzedaży. Za priorytet uważa się jednak budowanie spójnego obrazu kreteńskiego wina, które jest żywym organizmem potrzebującym ciągłej uwagi i nieprzerwanej pracy, a które staje się wielką niespodzianką i odkryciem dla jurorów oraz smakoszy wina. Wines of Crete również przekonał winiarzy, że przyszłość należy do enoturystyki, dlatego warto przystosować winnice i winiarnie do odwiedzin enoturystów oraz inwestować w restauracje, sale degustacyjne i butiki sprzedające własne etykiety, które przyciągają kolejnych zainteresowanych i potencjalnych klientów. 



Na pewno podzielę się z Wami w kolejnym poście moimi nowinkami z OiNotika 2016. Na zakończenie polecam obejrzenie ciekawego filmu przygotowanego przez Wines of Crete, w którym można złapać posmak przygody z kreteńskim winem i kulturą jaka się wokół niego zrodziła.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz